Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite kąski kurczaka gyros w towarzystwie kaszy bulgur, suszonej cebulki, kukurydzy i marchewki. Danie sycące i pożywne :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 76
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 189
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 76
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 189
Składniki
Pierś z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w pasy, skrapiamy olejem rzepakowym, dodajemy przyprawę kebab - gyros i nacieramy. Paski kurczaka w marynacie odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. W tym samym czasie gotujemy kaszę bulgur w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła.
Marchewkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją delikatnie na oleju rzepakowym.
Podsmażoną marchewkę zalewamy około 60 ml wody, dodajemy szczyptę soli oraz suszoną cebulkę i dusimy pod przykryciem około 5 minut.
Na drugiej patelni smażymy zamarynowane kawałki kurczaka gyros...
...a do podduszonej marchewki dodajemy łyżkę słodkiego sosu sojowego, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz ugotowaną kaszę bulgur. Całość chwilę razem przesmażamy, a na koniec doprawiamy solą, pieprzem czarnym oraz cayenne.
Bulgur z warzywami wykładamy na talerze, a na wierzchu układamy kawałki kurczaka gyros. Życzę smacznego! :)