Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-02-2016
"Jedzenie ma być nie tylko zdrowe, ale też po prostu pyszne" - tak brzmi podpis pod tym daniem w książce Jamie'go Oliviera. Muszę powiedzieć, że to jednogarnkowe danie już samym widokiem przyprawia o ślinotok. Składa się głównie z warzyw z dodatkiem udek z kurczaka, które najpierw się podsmaża, a później zapieka w piekarniku. Pyyychotka!
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki , pora przycinamy, myjemy i kroimy w plasterki, obieramy czosnek i również kroimy w plasterki. Stawiamy duży żaroodporny garnek na średnim ogniu. Kroimy pancettę na cienkie paski oraz drobno siekamy listki rozmarynu. Wlewamy do garnka jedną łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy pancettę, posiekany rozmaryn i liście laurowe.Mieszamy regularnie przez 2 minuty, poczym dodajemy czosnek, a po nim cebulę i pora. Podsmażamy 10 minut, regularnie mieszając.
W międzyczasie kroimy dynię piżową na kawałki wielkości kęsa (nie obieramy jej ze skórki), odrzucamy nasiona. Grzyby płuczemy, odrywamy nóżki od kapeluszy i wrzucamy razem z dynią do garnka.
Zdejmujemy skórę z udek, a same udka wrzucamy do garnka. Wlewamy wino i czekamy aż nieco się zdedukuje, poczym dodajemy pomidory. Napełniamy puste puszki do połowy wodą i wlewamy do garnka, całość mieszamy. Dodajemy oliwki. Doprowadzamy do lekkiego wrzenia i przekładamy do piekarnika. Pieczemy całość ok. 1 godziny, aż sos zgęstnieje, mięso zacznie odpadać od kości, a dynia będzie miękka.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z chlebem, który idealnie nadaje się do wycierania smacznego sosu.