Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i kruche rogaliki drożdżowe z pysznym czekoladowym kremem.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wrzucamy pokrojoną margarynę, mieszamy. Dodajemy jajka, śmietanę, cukier (zwykły i waniliowy), sól i pokruszone drożdże. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na min. 15 min. Słoik z Nutellą też dobrze jest schłodzić, ułatwi to nakładanie masy.
Odcinamy część ciasta wielkości pięści i rozwałkowujemy na okrąg około 25 cm, dość cienki 1-3 mm. Kroimy na 8 części tak jak pizzę. Na brzegi ciasta nakładamy po pół łyżeczki Nutelli i rolujemy ciasto w kierunku środka.
Skręcony rogalik wykładamy na papier do pieczenia z formując półksiężyc. Rozkładamy w 2-3 cm odstępach, żeby rogalik miał gdzie urosnąć. Kiedy zrobimy całą blachę najlepiej od razu włożyć do piekarnika na 15-20 min na 180 st.
Dodatkowe rady: Ciasto trzymamy w lodówce i odcinamy tylko porcję, a zwinięte rogale pieczemy od razu, żeby rogaliki nie pękały a czekolada nie wypływała.