Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, delikatne i zaskakujące połączeniem smaków- ciasto dla każdego łasucha :)
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 914
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 34
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 99
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 120
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 914
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 34
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 99
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 120
Składniki
Po upieczeniu i wystudzeniu, przekrawamy biszkopt na 2 spody. Następnie skrapiamy go ponczem.
POLEWA KRÓWKA: Do garnka wsypujemy 2 szkl. cukru i zalewamy je śmietanką "Łaciata 18%" (można użyć innej, gęstszej- należy wtedy dolać odrobinę mleka) i wstawiamy na bardzo mały ogień, mieszając od czasu, do czasu. Kiedy cukier się rozpuści, a całość nabierze karmelowego koloru, dodajemy 0,5 kostki tłuszczu- mieszamy, ściągamy garnek z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
KREM: Oddzielamy białko od żółtka (1 jajko). Białko ubijamy z cukrem (0,5 szkl.) na parze, aby powstała piana. Dodajemy żółtko i mieszamy całość (delikatnie). W misce rozkręcamy masło na miękką masę; kiedy masa jajeczna ostygnie, dodajemy ją bardzo powoli, po łyżce, do rozkręconego masła- wszystko wykręcamy na jednolita masę.
Na pierwszym spodzie biszkoptowym (wyponczowanym) rozsmarowujemy większą połowę kremowej masy; następnie dżem. Nakładamy drugi spód biszkoptowy, smarujemy resztą kremu. Całość polewamy lekko ostudzoną polewą krówkową i dekorujemy orzechami.