Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki w galarecie w formie przekąski, świetnie sprawdzają się jako zimna płyta na imprezie.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 26
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Mięso zmielić (chyba, że kupimy gotowe- ja wolę sama zmielić). Bułkę namoczyć w mleku i odciśniętą dodać do mięsa. Cebulę zeszklić na maśle, dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa plus jajko i przyprawy. Dokładnie wyrobić i formować klopsy wielkości orzecha włoskiego.
Ugotować bulion warzywny. Wyjąć jarzyny i wrzuć klopsy do wrzącego bulionu. Gotować 10 min.
Ugotowane klopsy wyjąć z bulionu na półmisek. Dodać pokrojoną marchewkę. Do gorącego bulionu dodać żelatynę, koperek i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zalać klopsiki i pozostawić do stężenia galaretki. Przystawka świetnie smakuje z różnego rodzaju sałatkami. Życzę smacznego :)