Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkrywamy inny smak kalafiora.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 242
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 324
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 109
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2180
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 242
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 324
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 109
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2180
Składniki
Umyty kalafior podzielic na różyczki. Zblanszowac w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Odcedzic.
Ugotowac makaron - al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju.
Przygotowac sos: Mleko wlac do garnka, włożyc liście laurowe. Cebulę naszpikowac ząbkami czosnku, włożyc do mleka i zagotowac. Ostudzic. Przelac przez sito do czystego garnka. Masło roztopic i rozprowadzic z mąką. Mieszając dodawac mleko. Gotowac przez 3 minuty, dodac śmietankę i zagotowac. Przyprawic gałką muszkatałową, solą i pieprzem.
Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem przełożyć makaron, ułożyc na nim kalafiora i równomiernie polac sosem. Posypać tartym serem i muszkatem. Zapiekać przez 35 - 40 minut w temperturze ok. 180 stopni.