Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza propozycja to bardzo smaczne, puszyste oraz mięciutkie, mocno kakaowe ciasteczka wypełnione kawałkami orzeszków ziemnych i otulone aromatyczną nutką waniliową. Idealne do popołudniowej kawy lub na pożywną i energetyczną przekąskę :)
Szybka i smaczna
Odsłon: 13718
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 21
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10063
Szybka i smaczna
Odsłon: 13718
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 21
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10063
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy, dodajemy jajka i ubijamy razem za pomocą miksera.
Do miski dodajemy obie mąki, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dobrze mieszamy wszystkie suche składniki.
Do ubitych z masłem jajek, dodajemy suche składniki i mieszamy do momentu powstania ciasta. Orzeszki ziemne siekamy lub rozbijamy w moździerzu na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta - ponownie mieszamy.
Ciasto, które jest dość kleiste, przekładamy na folię spożywczą, owijamy je i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki ciasta układamy z zachowaniem odpowiednich odstępów, gdyż ciasteczka dość sporo urosną. * jeśli ciasto mocno się klei, porcjujmy je za pomocą łyżeczki i nakładajmy na zwilżone dłonie.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut.
Ciasteczka po ostygnięciu przechowujemy w metalowej puszce.
Życzę smacznego! :)