Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintne danie na romantyczną kolację, jak i oryginalny domowy obiad.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 64
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 205
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 142
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 64
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 205
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 142
Składniki
Udka umyć, oczyścić, osuszyć. Sok z połowy cytryny wymieszać z łyżką majeranku, ząbkami czosnku roztartymi ze sporą szczyptą soli, tymianku i pieprzu. Natrzeć piersi kaczki. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 2 - 3 godziny.
Jabłka umyć, osuszyć. Pokroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Skropić pozostałym sokiem z cytryny oraz calvadosem. Posypać skórką otartą z cytryny, cukrem i tymiankiem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Włożyć mięso. Smażyć na dużym ogniu przez 5 minut. Odwrócić i usmażyć z drugiej strony na rumiano.
Żaroodporną formę wysmarować łyżką masła. Na dnie ułożyć obsmażone udka. Obłożyć cząstkami jabłek. Podlać bulionem. Posypać wiórkami masła. Formę przykryć folią aluminiową. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.