Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co prawda to nie zajączek, ale słodki jeżyk też może dekorować nasz świąteczny stół wielkanocny.
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 73
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2153
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 129
Polecam.
Odsłon: 407
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 73
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2153
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 129
Polecam.
Odsłon: 407
Składniki
BISZKOPT: białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier, żółtka cały czas miksując, Na koniec dodajemy mąkę, cukier waniliowy, kakao i rum. Ciasto wykładamy na blachę /25x40/ wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 st.C przez ok. 25 minut.
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy krem wg opisu na opakowaniu.Krem można zrobić samemu - jak komu pasuje.
Zwystudzonego biszkoptu wykroić jeżyka zaokrąglając boki i formując pyszczek. Ja spód jeżyka wykonałam z papieru,przyłożyłam do ciasta i wycięłam, następnie formę jeżyka zmniejszyłam o 1 cm. i wycięłam środek , znowu zmniejszyłam formę o 1 cm. i wycięłam ostatnią trzecią część jeżyka.
Biszkopt można nasączyć dowolnym ponczem. Ja zrobiłam z niecałej szklanki wody, łyżeczki cukru i 2 łyżek kawy rozpuszczalnej. Oczywiście nasączamy już po wykrojeniu jeżyka.
Każdą część jeża smarujemy kremem i nakładamy na siebie. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta, robiąc "odpowiedni retusz" jeżykowi.
Z migdałów zrobić kolce, a z cukiereczków oczka i nosek. Takiego pięknego jeżyka stawiamy na wielkanocny stół i życzę SMACZNEGO!