Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca jesienna zapiekanka. Rozgrzewające danie z piekarnika dla całej rodziny z wieprzowiną i makaronem oraz darami jesieni czyli solidną porcję białej kapusty, pieczarek oraz cebuli.
Szybka i prosta babka
Odsłon: 4
Szybka i prosta babka
Odsłon: 4
Składniki
Ugotuj makaron.
Cebulę, kapustę i pieczarki dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
Mięso mielone smażymy (około 15 minut) na oleju, dodajemy puszkę pomidorów , doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Dodajemy przeciśnięty czosnek i koncentrat pomidorowy.
Na drugiej patelni na 2-3 łyżkach oleju podsmażamy kapustę, cebulę i pieczarki, aż warzywa będą na wpół miękkie.
Do warzyw przerzucamy mięso i całość dusimy 10-15 minut. Tak by warzywa się nie rozpadły.
Do żaroodpornego naczynia dajemy warstwami: na spód makaron, a następnie mięso z warzywami. Na wierzch dajemy żółty ser (tarty/plasterki) oraz plastry mozzarelli.
Całość zapiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. Zapiekankę podawać jako samodzielne danie.