Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruszki dostępne są przez cały rok. Oczywiście latem, w pełni sezonu są słodkie i soczyste. Te dostępne zimą … doskonale nadają się na wykwintny deser z czekoladą.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 813
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 59
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9196
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 150
Polecam.
Odsłon: 813
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 59
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9196
Składniki
Gruszki umyj, osusz i wydrąż gniazda nasienne. Następnie obierz je cienko ze skórki i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
Zagotuj wodę z cukrem i przekrojona laską wanilii lub cukrem waniliowym. Do syropu włóż gruszki i gotuj je na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, uważając, by się nie rozgotowały, a jedynie delikatnie obgotowały. Następnie ostudź je, pozostawiając w syropie.
Czekoladę połam na kawałki. Przełóż ją do rondelka i stop w kąpieli wodnej. Do czekolady dodaj kilka łyżek wody i łyżkę rumu. Wymieszaj. Gdy czekolada się rozpuści dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.
Ostudzone gruszki ustaw na talerzykach, polej je sosem czekoladowym i udekoruj płatkami migdałowymi i listkami mięty. Gotowe.