Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 264
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 36
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 77
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 85
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 264
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 36
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 77
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 85
Składniki
W sporym garnku gotujemy na średniej mocy palnika 50 ml wody i 200 g cukru. Gotujemy do momentu aż cukier się skarmelizuje a całość będzie miała ciemnozłoty kolor (uważamy żeby nie przypalić). Zdejmujemy garnek z ognia.
Bardzo ostrożnie do gorącego karmelu wlewamy wrzątek, dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy i zaczynamy gotować na minimalnej mocy palnika ok. 45 min. Tu uwaga po pierwszym wymieszaniu NIE MIESZAMY JUŻ WCALE. Gorący syrop będzie rzadszy niż docelowo-zgęstnieje po wystudzeniu. Przelewamy go do słoiczków i przechowujemy w temperaturze pokojowej. Doskonale sprawdzi się np. do naleśników czy deserów.