Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 493
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 1701
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1114
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 126
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 97
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 493
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 1701
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1114
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 126
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 97
Składniki
Przyrządzanie: Soczewicę namoczyć w wodzie na godzinę razem z suszonymi grzybami. Następnie zalać nową wodą i ugotować na miękko, dodając do gotowania marchewkę. Ryż ugotować na sypko w 1/2 szklanki wody. Kapustę podzielić na liście. Sparzyć je w misce wrzącą wodą. Ściąć grube nerwy biegnące przez środek liści. Cebulę obrać z łusek. Pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Przygotować farsz. Wymieszać soczewicę, ryż, startą marchew, pokrojone grzyby, usmażoną cebulę, sól i curry. Podzielić na tyle porcji, ile gołąbków mamy zamiar zrobić. Garnek z grubym dnem wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Na nich układać ciasno gołąbki z liści kapusty wypełnionych farszem. Podlać koncentratem pomidorowym rozrobionym w 1/2 szklanki wody, śmietaną, pieprzem i tymiankiem. Jeżeli zostały jakieś liście kapusty, położyć je na wierzchu. Dusić na wolnym ogniu kilkanaście minut i od razu potrawę podawać.