Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O wiele, wiele prostszy i szybszy sposób na gołabki. Smak pozostaje „gołąbkowy” a kotlety wykonamy kilkakrotnie szybciej niż tradycyjne.
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 312
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32815
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 684
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 113
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 312
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32815
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 684
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 113
Składniki
Do mięsa dodajemy ugotowany na miękko ryż, poszatkowaną kapustę, kaszę mannę, wszystkie przyprawy oraz jajko. Wyrabiamy masę i formujemy lekko podłużne kotleciki. Układamy je w pojemniku żaroodpornym.
Teraz czas na sos pomidorowy. Do rondelka wlewamy taką ilość wody, aby po wlaniu jej do pojemnika żaroodpornego sos pokrył wszystkie kotlety. Zagotowujemy wodą, dodajemy 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, ziele angielskie i listek. Można także dodać starkowaną marchewkę. W oddzielnym kubku wlewamy do połowy zimną wodę, do niej 2-3 łyżki mąki pszennej ( w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać). Mieszamy dokładnie, aby pozbyć się grudek. Kiedy woda w rondelku zacznie wrzeć, zalewamy do niej zimna wodę z mąką i dokładnie mieszamy. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Tak przygotowanym sosem zalewamy kotlety i całość wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanym do 200’C. Zapiekamy ok 40 minut.