Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1019
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1170
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11886
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1019
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1170
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11886
Składniki
Obrane liście kapusty sparzyć kilka minut we wrzątku.Ryż gotuję wcześniej,ale zawsze krócej...żeby lepiej połączył się farsz. Mięso,ryż,jajka,2 pokrojone drobno cebule,sól i pieprz wymieszać ze sobą.Jeśli farsz jest zbyt rzadki dodaję łyżkę(2) bułki tartej. Następnie formuję gołąbki i wkładam do garnka,w którym na dnie układam małe liście kapusty nie wykorzystanej na gołąbki.Zalewam gołąbki wodą,dodaję pokrojoną cebulę,margarynę,liść laurowy,sól,pieprz do smaku.Gotuję wszystko pod przykryciem ok 40 min.Na koniec dodaję przecier pomidorowy własnej roboty lub zmiksowane pomidory z puszki.Zagęszczam sos zaprawką(1 szkl wody+1-1,5 łyżki mąki) Czasami dodaję do sosu i mięsa czosnek ;-)
Czasami również dzielę farsz na dwie części.Jedną robię tradycyjnie,a do drugiej dodaję: kaszę gryczaną,pieczarki i namoczone wcześniej suszone grzyby.Obowiązkowy jest wtedy sos grzybowy...
Obie wersje uwielbiam...