Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, bardzo aromatyczne.
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 11
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 31
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 33
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 11
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 31
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 33
Składniki
Piersi umyć osuszyć pokroić w skośne paski. Przyprawy połączyć ze sobą i dwiema łyżkami oliwy. Przyprawy rozpuszczą się w tłuszczu dzięki czemu uwolnią swój aromat. Proporcje przypraw według uznania. Dla przykładu: ja dałam po 1/3 łyżeczki każdej z nich. Do marynaty włożyć pokrojone paski piersi, przykryć folią spożywczą i odstawić na 3 h do lodówki.
W tym czasie można przygotować sałatę którą bardzo polecam do tego dania. Sałatę lodową podrzeć na małe kawałki, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czerwoną cebulę pokroić w piórka. Do szklani wlać 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, łyżkę ziarna słonecznika sól i pieprz. Dokładnie połączyć, tak powstałą mieszanką zalać sałatę.
Po podanym czasie kurczaka wyjmujemy z lodówki i smażymy na oleju lub oliwie. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Po 10 minutach dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, i smażymy do czasu aż zmięknie. Ja Danie zawsze podaję z frytkami ( karbowanymi) i wyżej opisaną sałatą.