Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na to danie zrodził się przypadkiem. Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce, ponieważ szybko można z niego coś wyczarować. Nie wiedząc co przygotować na obiad, trochę pokombinowałam ze składnikami i wyszło genialne, szybkie, smakowite i efektowne danie :)
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2452
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 101
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 41
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2452
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 101
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 41
Składniki
Fileta z kurczaka kroimy na 4 kawałki, lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy. Pieczarki trzemy na grubej tarce, cebule kroimy na grubszą kostkę – podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie kroimy na 4 prostokąty. Smarujemy pesto (przepis na domowe pesto - http://natalerzuagnes.pl/przepis/pesto-bazyliowe/), nakładamy podsmażonego fileta z kurczaka, na to pieczarki z cebulą, a na górę startą mozzarellę. Składamy w kwadrat, brzegi sklejamy za pomocą widelca. Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto nacinamy w „X” , a brzegi wywijamy na zewnątrz. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Podajemy z surówką z pora.
Surówka z pora Pora tniemy na półplasterki, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą.