Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dietetyczne, proste, szybkie danie.
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 111
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14378
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 49
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 145
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 208
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 111
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14378
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 49
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 145
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 208
Składniki
Pieczarki i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę, podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, doprawiając solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Podsmażone pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki, a na patelnię z rozgrzanym masełkiem wrzucamy szpinak i czekamy aż większość wody odparuje.
Szpinak doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, dodajemy też śmietanę.
Pod koniec do szpinaku dodajemy pokrojony na drobniejsze kawałeczki ser pleśniowy i trzymamy na ogniu do czasu jego rozpuszczenia. Dodajemy do wcześniej odstawionych pieczarek i mieszamy.
Od pomidorów odkrajamy "czapeczkę", wydrążamy środek, twarde części możemy dodać do pieczarek ze szpinakami, po czym całą mieszanką faszerujemy nasze pomidory.
Przykrywamy pomidory odkrojoną "czapeczką" wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok.10 minut, aż pomidory zaczną pękać. Wtedy możemy je wyjąć.
Na koniec możemy je posypać tartym żółtym serem i przyozdobić listkiem świeżej pietruszki. Ja osobiście do całej mieszanki dodałem jeszcze pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę czerwoną, oraz jedną papryczkę piri-piri dla zaostrzenia smaku. Ale to wiadomo według własnego uznania. Podałem je z kotletem schabowym, ale możemy też oczywiście wymyślić do nich własny dodatek, lub podawać je same.
SMACZNEGO ! :-)