Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak dzieciństwa...
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 910
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 6861
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 910
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 6861
Składniki
Margarynę roztapiamy w garnku razem z cukrem, mieszamy.
W drugim garnku podgrzewamy mleko i dodajemy kakao, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Wlewamy masę kakaową do rozpuszczonej wcześniej margaryny i gotujemy 2-3 minuty aż zgęstnieje.
Dodajemy mleko w proszku, mieszamy ciągle gotując, żeby było jak najmniej grud. Wsypujemy płatki owsiane. Porządnie mieszamy, masa ma być gęsta.
Po ostygnięciu formujemy kulki (ręce powinny być mokre), wielkość wg uznania. Obtaczamy w cukrze, płatkach owsianych lub pokruszonych drobno płatkach migdałowych.