Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 193
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 331
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 664
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 193
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 331
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 664
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Na koniec powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę (u mnie 25x36cm) wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30minut w 160-170 stopniach.
Masa cytrynowa: Cytryny myjemy, wyciskamy z nich sok. Uzupełniamy wodą do 2,5 szklanki. Przelewamy do rondelka i zagotowujemy z cukrami. W pół szklanki wody rozprowadzamy budynie, dodajemy żółtka, obie mąki i dokładnie mieszamy. Na gotującą się wodę cytrynową wlewamy masę z budyni i gotujemy budyń. Studzimy, a następnie ucieramy masło i stopniowo dodajemy zimny budyń. Masę wykładamy na biszkopt, na wierzchu układamy dobrze odsączone ananasy. Wstawiamy do lodówki.
Masa śmietankowa: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę i dobrze miksujemy. Masę wykładamy na ananasy, na wierzchu układamy herbatniki. Chłodzimy. Gdy ciasto dobrze stężeje wierzch dekorujemy polewą czekoladową lub kakaową (u mnie gotowa polewa czekoladowa).