Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i delikatne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Dzięki galaretkom cytrynowym masa nie jest zbyt słodka i fajnie komponuje się ze słodką posypką z wiórek kokosowych.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 88
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Składniki
Biszkopt Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka - miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Masę wylewamy na prostokątną blachę (moja ma wymiar 27 cm x 37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25-30 min. (do suchego patyczka).
Masa Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wrzątku (ok. 750 ml) i pozostawiamy do momentu aż zacznie lekko tężeć. Twaróg mielimy lub dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier - mieszamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno razem ze śnieżką, dodajemy tężejącą galaretkę, a następnie ser wymieszany z cukrem. Całość dokładnie miksujemy.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na pół. Na dolnej części rozsmarowujemy naszą masę i przykrywamy drugą połówką biszkoptu. Górę ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Wiórki kokosowe podsmażamy na patelni razem z margaryną i cukrem, wykładamy na dżem. Wkładamy do lodówki by masa dobrze stężała. (Robię ciasto wieczorem i zostawiam na noc).