Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i łatwe do wykonania ciasto na popularnych ciasteczkach PETITKI :)
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 238
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 117
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 610
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 238
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 117
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 610
Składniki
W garnku rozpuścić margarynę, dodać mleko, cukier a jak będzie już dość ciepłe rozpuścić kakao. Następnie wrzucić rodzynki, a jak całość zacznie się gotować wsypywać stopniowo kaszkę manną cały czas mieszając aż do uzyskania gęstej masy.
Na posmarowaną tłuszczem blaszkę wyłożyć ciastka PETITKI i wlać na nie przygotowaną masę (gorącą). Masę równomiernie rozprowadzić i położyć kolejną warstwę ciastek lekko je dociskając do masy.
Przygotować polewę (rozpuścić 0,5 kostki masła, dodać 3 łyżki wody, do 3 łyżek cukru i 3 łyżki kakao i gotować ok. 5-8 minut ciagle mieszając) i rozsmarować ją na cieście. Ozdobić ciasto orzechami i wiórkami kokosowymi. Można użyć innych bakali np. posypki na ciasta czy też płatków migdałowych itp. W tym konkretnym przypadku użyłam też do dekoracji gotowych różyczek dekoracyjnych z opłatka. Gotowe ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki. SMACZNEGO !