Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawe połączenie słodkiego ciasta i budyniu z lekko kwaśnymi śliwkami
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 581
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 132
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 139
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 101
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22718
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 581
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 132
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 139
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 101
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22718
Składniki
CIASTO: W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy do tego miękką margarynę, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części (jedną mniejszą, drugą większą). Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na ok. 40 minut.
BUDYŃ: Do miseczki wlewamy ok. 200 ml mleka. Do niego wsypujemy cukier, budyń czekoladowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Pozostałą część mleka (800 ml) zagotowujemy i wlewamy do niego powoli i ciągle mieszając przygotowany wcześniej rozczyn budyniowy. Zagotowujemy to na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na dno blachy ścieramy na tarce większą część schłodzonego ciasta. Lekko dociskamy je dłonią. Na ciasto wylewamy wystudzony budyń i układamy na nim pokrojone w połówki lub w ćwiartki śliwki. Na owoce ścieramy mniejszą część schłodzonego ciasta. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 50-55 minut.