Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne kruche ciasto z pianką budyniową. Nie za słodkie, można użyć dowolnych owoców, u mnie było sprzątanie lodówki (miały być same jabłka, ale dodałam do nich resztę powideł śliwkowych, niecały słoiczek, oraz szklankę gęstego domowego soku z jagód borówki czarnej razem z owocami. Było pyszne:) Z tych składników wyszło duże ciasto na blachę 27x40cm.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 182
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 182
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane zimne masło, 4 łyżki cukru i żółtka. Zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na trzy części, do jednej dodajemy kakao. Dzielimy na mniejsze kulki, aby szybciej się schłodziło i wygodniej było je ścierać (było ich więciej, ale ucięło zdjęcie;) Kulki wędrują do zamrażarki na pół godziny
Obrane jabłka kroimy na małe kawałeczki, łączymy z powidłami i czarną borówką. Nazwałam je jagodowe, ponieważ ten smak zdominował masę:)
Ubijamy białka, pod koniec wsypujemy suche budynie, cukier wanilinowy oraz zwykły cukier. Następnie dolewamy olej i miksujemy jeszcze chwilę na jednolitą masę
Dno formy wykładamy papierem, ścieramy jasne ciasto (1/3)
wykładamy owoce
ścieramy drugą część ciasta (ja pomieszałam jasne i ciemne)
wylewamy masę budyniową
na wierzch ląduje reszta ciasta. Piekłam 45 minut w 180 stopniach. Smacznego :D
P.S szybko znikło, robiłam jeszcze z wiśniowymi budyniami, wyszła różowa pianka :)