Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto! Polskie jabłka świetnie tu łączą się z rajskim kokosem i słodyczą chałwy!
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13166
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 112
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22704
Smak wiosny!
Odsłon: 400
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 347
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13166
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 112
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22704
Smak wiosny!
Odsłon: 400
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 347
Składniki
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (jeżeli wytworzy się dużo soku – odcedzić i lekko odcisnąć).
Oddzielić żółtka od białek (z 2 białek ubić pianę).
Żółtka, 1 szklankę cukru i margarynę (o temp. pokojowej) dokładnie utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao.
Oddzielnie ubić 5 białek z 1 szklanką cukru, po czym wymieszać z wiórkami kokosowymi i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Na blachę (23×33 cm lub nieco większą), wyścieloną pergaminem, wykładać kolejno: ciasto ciemne, pianę z kokosem, starte jabłka i jasne ciasto (rozprowadzanie jasnego ciasta na jabłkach może być kłopotliwe, dobrze jest szpatułkę zamaczać co jakiś czas w ciepłej wodzie, bardzo ułatwia to równomierne rozsmarowanie ciasta)
Piec w temperaturze 180 st.C przez 45-55 minut.
POLEWA: W garnuszku roztopić masło, cukier i mleko. Dodać pokruszoną chałwę, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i dodać kakao. Przestudzone ciasto należy polać jeszcze mocno ciepłą polewą.