Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chruściki, faworki, chrusty zwał jak zwał :) przepis mam ze starego zeszytu mamy. Do przepisu daje słodką, a nie jak jest to w większości przepisów, kwaśną śmietanę
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44442
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 40
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44442
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 40
Składniki
Śmietanę i margarynę podgrzać, aż tłuszcz się rozpuści, przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem za pomocą tłuczka do ciasta, można również użyć trzepaczki do piany. Do miski wlać masę jajeczną, przestudzoną śmietankę z tłuszczem oraz pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, pokroić na paski. Każdy pasek naciąć wzdłuż, tak aby powstały romby, na środku zrobić małe nacięcie. Przewlec jeden koniec rombu przez nacięcie.
Kiedy tłuszcz do smażenia jest już gorący, wrzucać po kilka sztuk i smażyć faworki z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową, jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!