Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy w przygotowaniu, długo utrzymujący świeżość. Polecam z dodatkiem siemienia lnianego, sezamu, pestek słonecznika, pestek dyni...
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 75
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 749
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 113
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 75
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 749
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 113
Składniki
Przygotować zaczyn - cukier, mąka, pokruszone drożdże dodajemy trochę wody i ucieramy na jednolitą masę. Potem powoli dolewamy resztę wody ciągle mieszając. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blaszkę babkową długości ok 18 cm. smarujemy olejem i oprószamy mąką. W misie miksera łączymy mąki, dodajemy sól, jogurt, ziarna. Wymieszać z rozczynem, wyrabiać ok. 10 min. Przełożyć do foremki, wygładzić palcami zamoczonymi w zimnej wodzie. Posypać dowolnymi ziarnami (np czarnuszką i sezamem, lub otrębami żytnimi) i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie piec przez 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce.