Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i smaczny chleb z dodatkiem mąki lnianej. Coś pomiędzy ciastem a chlebem. Doskonałe na śniadanie.
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 173
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 142
Smak wiosny!
Odsłon: 641
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1769
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 173
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 142
Smak wiosny!
Odsłon: 641
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1769
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 164
Składniki
Drożdże rozmieszać z cukrem, zostawić na 5 minut. Obie mąki przesiać, włożyć pokrojony tłuszcz, razem posiekać, dodać żółtko, jajko, płynny rozczyn, śmietanę, sól. Siekać aż masa się połączy. Ciasto szybko wyrobić, przykryć i na chwilę odstawić. W tym czasie lekko opłukać zielone oliwki, paprykę pokroić w 1,5 cm kostkę. Tak przygotowane warzywa delikatnie ale dokładnie wgnieść w ciasto drożdżowe. Całość przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Blaszkę 10 X 24 cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką lnianą. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Przykryć, niech jeszcze lekko odpocznie i podrośnie. Piekarnik nagrzać do 180 C. Białko wymieszać z szczyptą soli, pieprzu i odrobiną mleka. Podrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sporą ilością lekko zmielonego siemienia lnianego. Piec około 40 minut. Najlepiej smakuje na ciepło. Na zimno doskonale komponuje się z pomidorem, mięsem pieczonym czy wędliną.