Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny chlebek domowej roboty
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 126
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1057
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 50
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 126
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1057
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 50
Składniki
Do maszyny do chleba dodawać składniki w powyższej kolejności - czas całkowitego mieszania 30 min.
Dla osób nie posiadających maszyny - składniki dodać do miski wg. powyższej kolejności (drożdże jak świeże to je rozkruszyć) wymieszać wszystkie składniki, lekko zagnieść - odstawić na jakieś 5 minut pod przykryciem po tym czasie zagniatać jeszcze ok 20 minut
UWAGA!!! - ciasto powinno być dosyć miękkie i łatwo odklejać się od ręki, jak jest za twarde wystarczy dodać troszkę wody
Długą keksówkę albo dwie mniejsze wysmarować olejem i wysypać mąką, włożyć do niej przygotowane ciasto. Zostawić na ok 55 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką
Jak wyrośnie ostrym nożem ponacinać wierzch chleba np. w romby - chleb ładniej wygląda i nie pęka. Wstawić do piekarnika na ok 70 min. w 180 stopniach Celcjusza
Przy pieczeniu trzeba uważać w zależności od piekarnika, mój stary piekarnik często przypalał a teraz ten nowy piecze ale na blado
Po upieczeniu wyjąć chleb na drewnianą deskę i odstawić co najmniej na godzinę, żeby ostygł. Aby sprawdzić czy chleb się udał należy popukać go do spodu - jak wydaje "pusty" dźwięk to znaczy, że upieczpny
A co do mąki jak dacie w całości mąkę pszenną to wyjdzie chleb tostowy, ten na zdjęciu akurat jako drugą mąkę ma mąkę żytnią, ale bardzo często piękę chleb z mąką orkiszową lub żytnią razową. Z mąką razową chleb jest odrobinkę mniejszy.