Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli wytrawne drożdżówki
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 510
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1370
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 96
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 380
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 510
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1370
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 96
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 380
Składniki
Farsz- cebule kroimy w małą kostkę i doprawioną do smaku podsmażamy na maśle , kiedy lekko się zezłoci dodajemy śmietanę i dusimy jakieś 5 min, farsz schładzamy do temp.pokojowej
Ciasto-mąkę przesiać do miski , zrobic w niej dołek i wlać do niego drożdże rozmieszane w 1/2 szkl.cieplego mleka wraz z cukrem. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 min. do podrośnięcia.
Do miski dodać 3 jaja , rozpuszczone (ale nie gorące) masło, sól , resztę mleka i wyrobić - tak długo aż zacznie odchodzić od dłoni. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.40 min- ma podwoić objętość.
Ciasta wyłożyć na posypaną mąką stolnicę , szybko zagnieść , odrywać kawałki wielkości jabłka , rozciągać je w rękach na placki, które nadziać farszem i zrolować na bułeczki.
Bułeczki posmarować jajem i posypać kminkiem , piec w temp.180 st. ok.20 min az pięknie się zezłocą- u mnie było 15 smacznych ślicznych sztuk.