Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 219
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 460
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 422
Piernik jest nierozerwalnie związany z kuchnią polską, jednak historia miodow...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 219
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 460
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 422
Piernik jest nierozerwalnie związany z kuchnią polską, jednak historia miodow...
Odsłon: 107
Składniki
Mąki wymieszać w misce z solą. Zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, wlać 3/4 szklanki ciepłej wody, dodać trochę miodu. Zmieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce.
Dodać pozostały miód, posiekane pestki dyni, ponownie 3/4 szklanki ciepłej wody i zagnieść gładkie ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 12 porcji. Uformować z nich bułeczki i ułożyć na oprószonej mąką blasze. Na wierzchu naciąć krzyż. Odstawić przykryte ściereczką na 15 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Bułeczki posmarować ciepłą wodą i przybrać pestkami dyni. Wstawić do piekarnika. Razem z bułeczkami wstawić napełnioną wodą miską (najlepiej stalową). Piec około pół godziny.