Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne mięciutkie bułeczki z domową konfiturą idealne na śniadanie.
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 170
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 587
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 136
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 170
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 587
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 136
Składniki
Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. 1/4 szklanki mleka podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 2-3 łyżeczki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę i cukier wymieszać, dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko oraz żółtka, wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodac roztopione masło. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto podzielić na równe części i uformować kulki. Każdą kulkę rozpłaszczyć i nałożyć około łyżeczkę dżemu. Brzegi ciasta zlepić i znowu delikatnie uformować kulkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. Gdy wyrosną posmarować białkiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :)