Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na jagody już minął ale z zamrożonych jagód także można upiec jagodzianki. Polecam bardzo smaczne bułeczki z jagodami leśnymi, łatwe w przygotowaniu, przepis na 20 bułek.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
Do przesianej mąki dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Po godzinie gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.
Przygotowujemy farsz z jagód. Składniki na nadzienie: 20 łyżek jagód leśnych łyżka mąki ziemniaczanej łyżka cukru trzcinowego Wszystkie składniki mieszamy.
Z ciasta formujemy podłużne bułeczki, każdą z nich napełniamy 1 łyżką nadzienia z jagód.
Uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem. Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza , wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut.
Po upieczeniu się bułek, zsuwamy je razem z papierem na kratkę i studzimy je na kratce.
Smacznego :)