Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak nie przepadam za makowcem z ciasta drożdżowego, tak ten mój wymysł pokochałam. Polecam makowca w innym wydaniu ! :)
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 51
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 339
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1198
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 51
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 339
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1198
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy oba cukry i miksujemy. Kolejno przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy, a na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 15 minut. Lnianą ściereczkę posypujemy cukrem pudrem i przekładamy na nią jeszcze gorące ciasto. Odrywamy papier do pieczenia i zawijamy ciasto. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ciasto będzie już zimne delikatnie rozwijamy ściereczkę, wykładamy masę makową i ciasno ją zwijamy. Drobno kroimy orzechy. Robimy lukier dodając do cukru pudru gorącą wodę i szybko mieszając. Polewamy roladę i posypujemy posiekanymi orzechami.