Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny przepis na babkę piaskową.
Kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 213
Szybkie w przygotowaniu, smaczne, idealne na upalne dni danie. Polecam.
Odsłon: 2552
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 912
Kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami.
Odsłon: 213
Szybkie w przygotowaniu, smaczne, idealne na upalne dni danie. Polecam.
Odsłon: 2552
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 912
Składniki
Oddzielamy białek od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i kręcimy na jasna, puszystą masę. Dolewamy olej lub masło i znów miksujemy, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek i cukier waniliowy (oraz ewentualnie skórka cytrynowa). Miksujemy. Białek ubijamy i delikatnie dodajemy ją do gęstej masy żółtkowej. Formę smaruję masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Patyczek powinien być suchy, a babka złocista. Babkę polewamy lukrem: 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki wody.