Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
to jest potrawa, ktora bardzo czesto bulgarskie mamy czy babcie robia swoim dzieciom lub wnukom przed wyjsciem do szkoly... wersja na slono, jak dla mnie rewelacyjne zwlaszcza do piwa. to przepis wydarty mojej mamie, ktora jest wielka fanka tej potrawy
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 487
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9722
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 128
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 487
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9722
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 128
Składniki
potrzebne jest ciasto francuskie, jak najcieńsze, żeby było niemal przezroczyste. W zaleznosci jaka mamy forme i jak wysokie chcemy miec ciasto uzywamy tyle platow ciasta. Ukladamy je warstwami na sobie. Każdą warstwę smarujemy rozpuszczonym masłem, co 2-3 warstwę posypujemy rozkruszonym serem feta /1 opak. sera na całe ciasto/. Im więcej warstw tym lepiej. Po ułożeniu ostatniej warstwy kroimy ciasto w szachownicę. Rozbijamy trzy jajka, dolewamy do nich pół szklanki wody gazowanej, mieszamy wszystko. Polewamy ciasto tak, żeby jajka z wodą weszły w nacięcia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 az ciasto stanie sie zlociste. wersja na slodko: Jajka rozbijamy z cukrem, wanilią, mlekiem i zalewamy nimi ciasto. Zapiekamy żeby mleczna polewa zgęstniała. Posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy bitą śmietaną lub lodami. banicę można podawać na ciepło lub na zimno.