Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki pieczone w piekarniku, w mundurach z rozmarynem i oliwą.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 90
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 90
Składniki
Wybieram mniejsze ziemniaki ,dokładnie szoruję je w ciepłej wodzie. Osuszam i nacinam je wszerz na całej długości , głęboko , ale jednocześnie uważając by nie przeciąć ich całkowicie. Musimy utworzyć małe kieszonki. Parujemy ziemniaki na parze przez 20 minut (możemy również ugotować je w garnku ). Następnie przygotowujemy marynatę : do małej miseczki wlewam oliwę z oliwek (robię to na oko ;) , by wystarczyło do polania wszystkich ziemniaków - by każda kieszonka dostała swoją porcję marynaty), dodaję rozmaryn (na oko) , solę i pieprzę, mieszam. Każdego ziemniaka polewam powstałym dipem, rozchylając kieszonki by dotarł wszędzię jak najdokładniej. Opruszam raz jeszcze wszystkie rozmarynem i wkładam do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Piekę ok. 35 minut z funkcją termoobieg. Smacznego :)