Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca i pyszna
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z mięsem na oleju. Przyprawić solą i pieprzem, pod koniec dodać przecier, wymieszać wszystko razem. Przygotować sos beszamelowy: Do rondelka włożyć masło i powoli rozpuszczać na małym ogniu. Rozsypać mąkę na płynne masło i mieszać trzepaczką, aż składniki się połączą. Gdy utworzy się jednolita masa, wlać część mleka. Cały czas podgrzewać na małym ogniu i mieszać energicznie. Powoli dolewać mleko i mieszać. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Do sosu dodać makaron i dokładnie wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć część makaronu, na to mięso, znów makaron, pozostałą część mięsa, posypać serem żółtym i wstawić do piekarnika. Piec ok. pół godziny.