Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wariacja na temat makaronu i szpinaku - zdrowa i pyszna; sądzę, że może przekonać najbardziej upartych przeciwników zielonych listków :)
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 24
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 79
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 74
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 24
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 79
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 74
Składniki
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
W średnim garnku lub na głębokiej patelni podgrzewamy szpinak do rozmrożenia.
Do rozmrożonego szpinaku dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek (przeciśnięty przez praskę lub - jeśli wolimy bardziej czosnkowe dania - pocięty w cieniutkie plasterki). Mieszamy i gotujemy chwilę.
Sos szpinakowy doprawiamy solą (nie używajmy jej zbyt dużo, gdyż ser feta nadaje potrawie odpowiednio słony smak), pieprzem, gałką muszkatołową. Dorzucamy pomidory i paprykę w płatkach.
Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy oliwą. Układamy warstwę z połowy makaronu, warstwę sosu szpinakowego, pociętej w cieniutkie paski papryki i parmezanu, resztę makaronu, pokruszony ser feta, resztę szpinaku. Wszystko posypujemy parmezanem.
Zapiekamy 20-30 minut, podajemy gorące.