Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite papierówki zamknięte w słojach - smak lata na zimę
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 66
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32665
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 235
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 66
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32665
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 235
Składniki
Jabłka umyj i całe ułóż w dużych słojach (o pojemności około litra).
Do niektórych (lub do wszystkich) słoi możesz włożyć przyprawy według uznania. Do niektórych gałązkę mięty, do innych cynamon albo goździki. Przyprawy możesz łączyć w dowolnych konfiguracjach, kieruj się własną wyobraźnią i smakiem.
Do każdego słoja wsyp dwie łyżki cukru.
Do jabłek z dodatkami dolej zwykłą wodę z kranu, napełniając słoje prawie do końca. Zakręć je i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 20 minut od zagotowania. Gotowe jabłuszka w kompocie powinny popękać. Taki kompot smakuje zupełnie inaczej, niż zwykły kompot jabłkowy. Całe jabłka ładnie podane mogą stać się nawet wykwintnym deserem!