Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
domowej roboty, smaczne winko :)
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 795
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 36
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4504
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 98
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 795
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 36
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4504
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 98
Składniki
Wiśnie umyć i wydrylować. W takiej postaci wrzucać do gąsiora. Zalać przestudzonym roztworem cukrowym w ilości zgodnej z przepisem i dodać drożdże. Należy najpierw zatkać gąsior grubym korkiem z waty energicznie wszystko wymieszać i postawić w ciepłym (min. 20") i ciemnym miejscu na 3-4 dni.
Po 3-4 dniach od rozpoczęcia się fermentacji można już zatkać gąsior korkiem z rurką fermentacyjną, do której wlewamy niewielką ilość wody. W taki sposób przygotowane wino pozostawiamy na okres 6-9 tygodni.
Po tym czasie zlewamy wino do mniejszego gąsiora zatykając go ponownie korkiem z rurką i odstawiając na kilka miesięcy.
Wino bardzo dobre, dobrze się klaruje.