Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywny sos z kurczakiem i ryżem. Idealny dla małych niejadków warzyw ;-)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 215
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 215
Składniki
Różyczki brokuła odcinam i zostawiam sobie łodygę. Obieram ją i kroję w małą kostkę, tak samo pozostałe warzywa. Jak warzywa będą pokrojone rozgrzewam patelnię i daję 1/4 kostki masła, wrzucam na patelnie kolejno: cebulkę (żeby się zeszkliła), następnie marchewkę, pietruszkę, paprykę oraz oczywiście brokuł. Całość wolno duszę pod przykrywką na małym ogniu. Jak warzywa będą już miękkie odstawiam do wystygnięcia.
Następnie filet z kurczaka kroję w kostkę i na rozgrzaną patelnie dodaję mięso. Smażę aż filet będzie gotowy. Ostudzone warzywa miksuję blenderem na gładką masę. Dodaję do mięsa i chwilkę czekam aż całość się połączy. Doprawiam wszystko do smaku: solą, oregano, bazylią, papryką słodką. Do dania najlepszy będzie ryż (ja lubię brązowy), ale również może być kasza, ciecierzyca lub makaron.