zobacz film Spaghetti carbonara

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Podsmażamy boczek

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle wskazań na opakowaniu.
Na zimną patelnię wylewamy nieco oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojony boczek, podsmażamy. Czosnek kroimy w plastry i dodajemy do boczku. Boczek ściągamy z patelni i przekładamy do czystej miseczki.
 

Krok 2: Do żółtek dodajemy ser

Oddzielamy żółtka od białek (białka możemy zamrozić lub wykorzystać w innej potrawie). Do żółtek ścieramy ser grana padano, całość mieszamy. Doprawiamy pieprzem. 
 

Krok 3: Makaron mieszamy z boczkiem

Makaron odcedzamy, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Jeśli sos będzie za gęsty możemy rozrzedzić go wodą z makaronu. Odcedzony makaron wrzucamy na czystą patelnię, dodajemy boczek, mieszamy. Wyłączamy ogień, wylewamy masę jajeczną i mieszamy. 
Danie wykładamy na talerz. Ser ścieramy na wierzch dania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Nomadi Nomadi
    143 dni temu
    Zrobiłem dzisiaj. Wyszło bardzo dobre. Byłoby perfekcyjnie żebym nie przesolil. Polecam przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    583 dni temu
    to profanacja przepisu...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    792 dni temu
    Nie powinno dodawać się oliwy z oliwek ze względu na to, że sos aż tak mocno nie przylega do makaronu

    odpowiedz

  • M M
    1918 dni temu
    Ja po wielu próbach robię carbonarę wreszcie taką, jaka być powinna. Polecam małe modyfikacje, bliżej włoskiego oryginału - sos jest bardziej kremowy, aromatyczny i żółty, a z makaronu nie robi się breja: - po co oliwa na patelnię? Z boczku będzie wystarczająco tłuszczu! - po 2 żółtka na osobę, - makaron gotujemy 2 minuty krócej niż zalecają na opakowaniu (dojdzie na patelni) - po smażeniu boczku nie usuwamy z patelni, odlewamy tylko nadmiar wytopionego tłuszczu i dodajemy czosnek - dodajemy gałki muszkatołowej do sosu (wedle gustu) i ze 2 łyżki wody z makaronu, mieszamy na gładko - po ugotowaniu makaron dodajemy do boczku i czosnku na patelnię i zmniejszamy ogień do minimum, wlewamy sos i gotowe.

    odpowiedz

  • Asia Asia
    2234 dni temu
    Ja dorzucilam jeszcze natkę pietruszki, caly przepis bardzo fajny. Duzo lżejszy niz ta wersja na smietanie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2271 dni temu
    Przepis rewelacja !! Robimy często i wszystkim naszym gościom bardzo smakuje :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2445 dni temu
    Masakra... na moje oko to właśnie mu się zrobiła jajecznica. Makaron powinien dodać do patelni z boczkiem zdjąć z ognia i dodać masę...

    odpowiedz

  • Szef Jakub Szef Jakub
    2475 dni temu
    Dokładnie, zawiodłem się. Jak można wytrzeć patelnie po smażeniu boczku...

    odpowiedz

  • Maniutek Maniutek
    2495 dni temu
    Cały smak z patelni po smażeniu boczku wytarty w papierowy ręcznik szkoda :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2562 dni temu
    Zrobilam wg przepisu, proporcje dowolne nie mierzyłam ani warzyłam ser Ementaler i było pyszne! :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2561 dni temu
    Bardzo się cieszymy i zachęcamy do przetestowania innych przepisów :)
  • Gość Gość
    2652 dni temu
    a gdzie clue programu czyli śmietana?Taka z 30%?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2652 dni temu
    https://kuchnialidla.pl/product/spaghetti-carbonara Drogi Gościu, pod tym linkiem znajdziesz przepis na spaghetti carbonara ze śmietaną!
  • Gość Gość
    2643 dni temu
    Wtedy masz ala carbonara - Włosi nie używają smietany
  • hania hania
    2677 dni temu
    mialo byc tak pieknie a wyszlo padżiano :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2692 dni temu
    A do czego ma być użyta ta woda z gotowaniq makaronu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2691 dni temu
    Jeśli sos będzie za gęsty, dodajemy wodę z makaronu.
  • Gość Gość
    2683 dni temu
    Jest napisane: jesli sos bedzie za gesty mozemy go rozrzedzic woda od makaronu.
  • Ja Ja
    2723 dni temu
    Ze po włosku nie będzie to wiem na pewno ale chciałam zapytać czy wyjdzie smacznie jak dam ser żółty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2723 dni temu
    Nie polecamy takiej zmiany! Użyj twardego sera. Sprawdzi się tutaj np. parmezan!
  • Gość Gość
    2725 dni temu
    Grano padżiano italiano! Czy ktoś ogląda te filmy przed umieszczeniem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2731 dni temu
    Czy te proporcje są na pewno prawidłowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2730 dni temu
    tak, są prawidłowe :)
  • Gość Gość
    2731 dni temu
    Grano Padżiano.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2733 dni temu
    O ludzie DG nawet tutaj .Ten to ma parcie na szkło

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2734 dni temu
    A ja sądziłam, że żółtko zagęszcza śmietanę... Każdy robi co lubi, ale słowo ,,klasyczne" nie na miejscu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2730 dni temu
    W oryginalnym włoskim przepisie nie dodaje się śmietany. Pozdrawiam

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!