Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Wszystkie składniki razem miksujemy.
Konfitura z suszonej żurawiny
Wszystkie składniki gotujemy w garnku na małym ogniu, do momentu uzyskania konsystencji konfitury.
Jabłka
Z obranych jabłek wydrążamy środki (jabłka muszą pozostać w całości), następnie tniemy je w plastry o grubości około 5-7 mm, w taki sposób, aby każdy plaster miał w środku dziurkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy olej, plastry jabłek zanurzamy w cieście i wkładamy do gorącego oleju. Smażymy na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z konfitura z suszonej żurawiny.
Zobacz podobne
przepisy
Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!
Drożdżowe paluchy z serem – przepis
Smakowity pomysł na drożdżówkę! Pachnące ciasto z masą serową i lukrem sprawdzi się jako słodka przekąska lub śniadanie.
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
Chrusty
Słynne ciasteczka na bazie staropolskiego przepisu. Złociste, delikatne, kruche, pyszne i nie tylko na tłusty czwartek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Jabłka zapiekane z żurawiną
- Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
- Sernik z wiśniami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Schab w sosie paprykowym
- Pączki
- Serowo-jabłkowa tarta saksońska
- Poduszeczki brzoskwiniowe
- Kołacz z białym serem
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Omlet z amarantusem i owocami
- Lasagne jabłkowe
- Cukinia w cieście naleśnikowym
- Gnocchi z letnimi warzywami
- Ceviche z tuńczyka w puszce
Komentarze (6)
1207 dni temu
Nie moje smaki, jak dla mnie trochę nijakie
odpowiedz
3444 dni temu
Naprawdę dobry przepis! Na pewno będę próbowała więcej przepisów od Pawła. :-D
odpowiedz
3680 dni temu
A może jakaś propozycja dla matek karmiących na diecie bezmlecznej i bez jaj :)
odpowiedz
3682 dni temu
A mi bardzo smakują jabłuszka pana Pawła i na taki przepis liczyłam .
odpowiedz
3684 dni temu
Szanowny Panie Pawle! Mimo wszystko, mocno liczyłam na sprawdzony przepis na dobre pączki... :) Pozdrawiam
odpowiedz
3685 dni temu
Jabłka wyszły genialne....bardzo prosto i szybko się je robi, idealne na deser lub podwieczorek. Na pewno na stałe zagoszczą w mojej kuchni. Co do sosu z żurawiny- to mnie osobiście nie smakowało. Albo za krótko gotowałam....w każdym razie same jabłka z cukrem pudrem są świetne
odpowiedz