Serowe oponki z sosem malinowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • maszynkę do mielenia
  • foremki do wycinania ciastek o średnicy 7 i 3 cm

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Twaróg mielemy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypujemy wymieszane dwa rodzaje mąki, dodajemy masło, nasionka z jednej laski wanilii, proszek do pieczenia, sodę, sól. Całość mieszamy. Następnie dodajemy zmielony twaróg, ubite z cukrem jajka, spirytus i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Gotowe ciasto wykładamy na deskę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6 mm. Za pomocą foremek o średnicy 7 cm wycinamy krążki. W krążkach wycinamy dziurki (mniejszymi foremkami o średnicy 3 cm). Jeżeli nie mamy foremek, to możemy użyć szklanki i kieliszka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki z obu stron do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy na papierowe ręczniki w celu odsączenia oleju.

Krok 2: Gotujemy sos malinowy

Wodę gotujemy z malinami i cukrem do momentu, aż maliny się rozpadną. Z mąki ziemniaczanej i wody robimy zawiesinę, dodajemy do gotujących się malin, energicznie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Oponki podajemy oprószone cukrem pudrem, z zimnym lub gorącym sosem malinowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Kasia Kasia
    1435 dni temu
    Czy zamiast nasion wanilii można zastosować ekstrakt naturalny z wanilii? Ile go dać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1435 dni temu
    Kasiu, 1 laska wanilii odpowiada zazwyczaj ok. 2-3 łyżeczkom naturalnego ekstraktu z wanilii. Możesz wykorzystać go w tym przepisie.
  • Gość Gość
    2228 dni temu
    Polecam gorąco! Oponki znikają szybciutko :>

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!