Sałatka z quinoą i truskawkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Przygotowujemy quinoę

Quinoę dokładnie myjemy, odcedzamy i dodajemy do 275 ml lekko osolonej, wrzącej wody. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5-10 minut do spęcznienia, a następnie studzimy.

Krok 2: Orzechy miksujemy na krem

Orzechy włoskie drobno mielemy i miksujemy z olejem na krem. Pieprz osączamy i drobno siekamy. Dodajemy do kremu i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i cukrem. Sałatę czyścimy, myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Układamy na platerze. Quinoę umieszczamy na środku.

KR 3: Sałatkę skrapiamy dressingiem

Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Truskawki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Buraka obieramy i ścieramy drobno na tarce. Wszystko układamy na sałatce i podajemy skropione kremem z orzechów włoskich.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    2174 dni temu
    Czy buraka ścieramy surowego, czy uprzednio ugotowanego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2172 dni temu
    Używamy surowego buraka :)

Sałatka z quinoa – pyszna i szybka, w sam raz na lunch

Sałatka z quinoa to świetny pomysł na szybką przekąskę w trakcie dnia, idealny lunch czy kolacja po powrocie z pracy, proste śniadanie czy nawet obiad. Ze względu na to, że znajdziesz w niej mnóstwo składników, bez problemu napełnisz nią żołądek. A wszystko za sprawą komosy ryżowej.

Quinoa to zboże, które nie bez przyczyny zwane jest matką zbóż. Posiada mnóstwo wartości odżywczych – przede wszystkim jest doskonałym źródłem białka. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie uprawiano ją najprawdopodobniej już 5 tysięcy lat temu. Zastępowała kukurydzę, która była głównym pokarmem w tym rejonie świata. O komosie ryżowej zapomniano w momencie, w którym Hiszpanie podbili państwo Inków i wyparli to zboże pszenicą i jęczmieniem.

Na całe szczęście nic w przyrodzie nie ginie, a quinoa znalazła się w końcu na talerzach nie tylko w Ameryce Południowej, ale na całym świecie. Drobne ziarenka o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku, doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięs czy ryb, ale również jako jeden z elementów sałatek. Nasza sałatka z komosy ma w sobie mnóstwo słodyczy, doskonale zbalansowanych smaków i aromatów. Jak ją przygotować?

Sałatka z komosą ryżową i warzywami to niezwykle proste danie. Niech jednak ta prostota Cię nie zmyli. Sałatka z komosy ryżowej to całe mnóstwo smaku. Wszystko dzięki wielu różnorodnym składnikom. Co w niej znajdziesz? Królową jest oczywiście quinoa. Sałatka bez niej będzie niekompletna, choć jeśli chcesz, możesz zastąpić ją na przykład amarantusem. Do tego konieczny jest również burak i truskawka, które sprawiają, że sałatka jest słodka. Cebula dymka dodaje jej ostrości, orzech włoski – wyrazistości. A sałata masłowa lub mix sałat to idealne uzupełnienie tych wszystkich składników oraz chrupiący element, który sprawia, że sałatce nie można się oprzeć. To danie ma w sobie wszystko, co kochamy – świeżość, słodycz, intensywność, ostrość, a nawet odrobinę kwasowości. Jest skomponowana perfekcyjnie, więc po prostu musisz ją przygotować.

Sałatka z quinoa – przepis, który w Twoim domu będzie hitem!

Sałatka z komosą ryżową to tylko 45 minut Twojego czasu. Efekt będzie jednak zachwycający – zarówno smak, jak i prezencja tej sałatki sprawiają, że temu daniu trudno się oprzeć. Jeśli lubisz świeże, lekkie posiłki, sałatka z quinoa i burakiem z pewnością Ci zasmakuje. Jak ją zrobić? To naprawdę nic trudnego.

Zacznij od ugotowania komosy ryżowej. Dokładnie przepłucz ją na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gotuj ją pod przykryciem do momentu, aż wchłonie cały płyn – posmakuj, czy jest już miękka. Komosa będzie stawiała zębom lekki opór. Te niewielkie kuleczki pozostają przyjemnie chrupiące nawet wtedy, gdy są już ugotowane. Dzięki temu sałatka z kaszą quinoa ma fantastyczną fakturę.

Odstaw komosę, by zaczęła się studzić. W tym czasie zajmij się orzechami, które po prostu muszą znaleźć się w tej sałatce. Ich smak idealnie pasuje do tego zboża. Orzechy włoskie i olej z orzechów włoskich zmiel w blenderze aż do uzyskania konsystencji kremu. Dodaj odsączone i drobno posiekane ziarna zielonego pieprzu oraz sok z cytryny, sól i cukier. Ten krem będzie stanowił dressing w Twojej sałatce – pełny intensywności i mocno wyczuwalnych nut smakowych. Dzięki niemu sałatka z komosą i burakiem jest naprawdę wyjątkowa.

Sałatka z truskawkami jest już prawie gotowa. Teraz musisz jeszcze zająć się warzywami. Oczyść i pokrój w krążki cebulę dymkę. Truskawki pokrój w kostkę, a buraka obierz i zetrzyj na tarce. Przygotuj miskę lub półmisek, na którym ułożysz sałatę i quinoę. Obok połóż również warzywa i truskawki, a całość skrop kremem z orzechów włoskich. Jeśli chcesz, by ich smak był bardziej intensywny, możesz najpierw wymieszać w kremie sałatę, a dopiero później nałożyć resztę składników.

Sałatka z burakiem i truskawkami to nie wszystko, co możesz zrobić z komosy ryżowej. To zboże doskonale sprawdzi się w wielu daniach – wytrawnych i słodkich. Zrobisz z nich na przykład pyszne babeczki. Co jeszcze? Jeśli masz ochotę na wegetariańskie rozgrzewające danie, w sam raz na chłodne dni, curry z quinoa, jarmużem i tofu po prostu musi znaleźć się na Twoim stole. To danie pachnie indyjskimi przyprawami i jest jednym z lepszych comfort food jakie znamy. Komosa ryżowa to jednak królowa nie tylko dań wegetariańskich – choć w nich znajdziesz ją najczęściej. Można łączyć ją swobodnie również z mięsem czy rybą. Przepis na quisotto ze szpinakiem i chorizo udowadnia to najlepiej. Quisotto jest formą risotta, jednak przygotowanego właśnie z komosy ryżowej. Jest kremowe, pełne smaku i aromatyczne właśnie dzięki chorizo, ale też za sprawą bulionu, parmezanu i oczywiście mnóstwa szpinaku. Pyszności!

I jak podoba Ci się nasz pomysł na komosę ryżową w trochę innym wydaniu? Sałatka z truskawkami i burakiem to danie, któremu trudno się oprzeć. Lepiej nawet nie próbować. Po prostu przygotuj sałatkę i zajadaj się nią ze smakiem.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!