Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Kasztany umyj, osusz i natnij ich wypukłą stronę robiąc X. Gotuj przez ok. 30-40 minut na średnim ogniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu obierz.

Krok 1: Przygotowujemy białą kapustę

Białą kapustę oczyszczamy i kroimy na cienkie paski. Posypujemy 2 płaskimi łyżeczkami soli i przez 4-5 minut energicznie zagniatamy. Dobrze osączamy na sicie.

Krok 2: Przygotowujemy dressing do kapusty

Z boczku usuwamy skórę, boczek kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i siekamy, podsmażamy z boczkiem na gorącym oleju przez 2-3 minuty aż do zeszklenia. Doprawiamy kminkiem i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki octu. Doprawiamy cukrem i odrobiną soli. Dressing mieszamy z kapustą i pozostawiamy pod przykryciem na minimum 2 godziny w celu przegryzienia się smaków.

Krok 3: Podsmażamy gruszki i kasztany

Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę wraz z kasztanami. Oba składniki podsmażamy przed podaniem na gorącym maśle przez 2-3 minuty, mieszając. Sałatkę doprawiamy do smaku, rozkładamy na niej gruszki i kasztany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Nat Nat
    1554 dni temu
    Nie rozumiem, jak to możliwe, że ten przepis ma tylko 10 polubień. Danie takie proste, a takie pyszne!

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!