Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Paprykę oczyszczamy i kroimy na kawałki. Pomidory zalewamy wrzątkiem, osączamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w cienkie krążki, czosnek w plasterki.
Cukinię oraz bakłażana kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Podsmażamy porcjami na odrobinie gorącej oliwy z oliwek przez 2 minuty z każdej strony, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Na pozostałej rozgrzanej oliwie podsmażamy przez 3 minuty paprykę, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy aż do zeszklenia. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty.
Wlewamy wino oraz bulion i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut. Dodajemy cukinię i bakłażana – gotujemy pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy osączone oliwki. Ratatouille doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i podajemy jako dodatek do mięs lub ryb lub jako samodzielne danie z chrupiącą bagietką.
Zobacz podobne
przepisy
Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.
Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.
Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!
Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
- Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
- Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- Welsch z północnej Francji z serem cheddar
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Mintaj z sosem bordelaise
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- 3 sposoby na chutney jabłkowy
- Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
- Sałatka nicejska
- Domowe croissanty
- Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
- Twarożek z rzodkiewkami
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Jabłkowy chutney z piwem
Komentarze (8)
2343 dni temu
Cukinie baklazana obieramy ....na zdjeciu sa nie obrane a poza tym w ratatouille sie tego nie robi
odpowiedz
1115 dni temu
Się uśmiałam!!!
2885 dni temu
W kostkę? Coś tu nie gra ze zdjęciem
odpowiedz
2885 dni temu
Marku, tylko pomidory kroimy w kostkę :)
3132 dni temu
Pyszne! Ostatnią Ratatouille jadłam 20 lat temu... Następnym razem dodałabym odrobinę więcej wina.
odpowiedz
3167 dni temu
Basia, w przepisie masz opisany moment, w którym dodajemy wino: "Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Wlewamy wino oraz bulion i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut."
odpowiedz
3168 dni temu
A kiedy dodaje się wino?
odpowiedz
2754 dni temu
Wino dawkujesz separate z keliszka albo "direkt aus dem Gewinde"