Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Cukinię obieramy, przekrawamy i wydrążamy miąższ. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przekładamy cukinię na sitko i dokładnie odciskamy z puszczonego soku.

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim razem oba składniki.

Dodajemy do odciśniętej cukinii i łączymy z mąką i jajkami. Masę przyprawiamy solą i pieprzem.

Łyżką nakładamy niewielkie placuszki na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (30)

Avatar
  • Ewa Ewa
    1703 dni temu
    Smakowite. Mimo zrobienia większej ilości, placków okazało się za mało, bo wszyscy się nimi zajadali. Proponuję zwiększyć nieco ilość boczku, bo robi robotę ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2822 dni temu
    Nie pojmuję jak można opisać coś smażonego na oleju jako lekki obiad dla całej rodziny? To jak dietetyczny boczek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2449 dni temu
    czegoś tak ohydnego w życiu nie jadłam, nawet pies sie nie połakomił - syf
  • Monika Monika
    2853 dni temu
    Czy placuszki upieką się w piekarniku? Mąż nie może smażonych, a wyglądają na pyszne 😋

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2852 dni temu
    Moniko, powinno się udać. Daj znać, jak wyszły! :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3177 dni temu
    at, cieszymy się, że smakowały :) My również je uwielbiamy! :)

    odpowiedz

  • at at
    3177 dni temu
    Zrobiłam je dziś w wersji uproszczonej bez cebulki i boczku, a do masy dodałam odrobinę mleka i szczypiorku. Pyszne!

    odpowiedz

  • April April
    3416 dni temu
    Pyszne placuszki. Ja użyłam boczku w plasterkach, więc nie był pokrojony w kostkę tylko paski i dodałam poza solą i pieprzem, trochę suszonej bazylii. Wychodzi około 20 placków. Podałam razem z pomidorową (z przepisu kremowa zupa z pomidorów i pietruszki) i wyszedł porządny obiad.

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3504 dni temu
    Placki smaczne. Zmodyfikowałam nieco przepis i będę go jeszcze modyfikować. Przede wszystkim do placków starłam jeszcze dwa średniej wielkości ziemniaczki, żeby były bardziej treściwe (usprawiedliwienie=mąż). W przepisie z boczkiem smak placków jest przez niego bardzo zdominowany, następnym razem zrobię bez - myślę, że oprócz lepszego smaku, zyskają też na niskokaloryczności. Będę za to kombinowała z dodaniem ziół - będą aromatyczne. Ogólnie przepis bardzo fajny, szybki, w sezonie - tani!, smaczny i do powtórzenia :)

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    3507 dni temu
    Placki boskie :-) Zrobiłam bez boczku żeby były mniej kaloryczne. Cudowny przepis. Dzieciom smakowały bardzo. Kupiłam dziś żółtą cukinię zobaczymy czy placki będą równie smaczne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3510 dni temu
    Moniu jeśli boczek jest bardzo tłusty to faktycznie wytopi się z niego wystarczająco dużo tłuszczu, by usmażyć na nim także cebulę. Zwykle jednak boczek nie jest aż tak tłusty, a w dodatku tłuszcz ten ma stosunkowo niską temperaturę dymienia w porównaniu do oleju rzepakowego, dlatego mimo wszystko warto zmieszać oba tłuszcze ze sobą. Dzięki temu cebula nie przypali się nam tak szybko.

    odpowiedz

  • monia monia
    3512 dni temu
    Nie rozumiem dlaczego dodajemy olej do smażenia boczku i cebuli. Ja kupuję boczek na bio bazarze - bo mam blisko i jest eko - jak mówią. Podsmażam boczek na patelni dość długo a wtedy on wypuszcza tłuszcz na który można wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i smażyć:) Po co mieszać tłuszcz zwierzęcy z roślinnym.... nie wiem... Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Korny Korny
    3571 dni temu
    Genialnie smakują z jogurtem grackim Tzatziki z Lidla! Polecam!

    odpowiedz

  • jula jula
    3582 dni temu
    Uwielbiam was za te supersmaczne przepisy, są rewelacyjne!! ten akrat tani, smaczny i szybko się robi! cukienie kupiłam na pobliskiom bazarku, boczek od H.K. a reszte w waszym sklepie - opacalo się!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3671 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście boczek można zamienić na szynkę szwarcwaldzką.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3671 dni temu
    Czy zamiast boczku można dodać szynkę szwarcwaldzką?

    odpowiedz

  • kasiek kasiek
    3676 dni temu
    super, mam od kani wlasnie boczus, cukienie z lidla lce do kuchni:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3691 dni temu
    puree, może skusisz się na inne placki? Polecamy marchwiowe z sosem serowym! :)

    odpowiedz

  • puree puree
    3692 dni temu
    pyszne palcuszki, boczek je dopełnia:) ja jadam ten od kani parzony, smakuje znakomicie:)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3771 dni temu
    Pyszne. Zrobiłam wersję wegetariańską i dodałam papryczki chilli.

    odpowiedz

  • Madzia Madzia
    3822 dni temu
    pyszności !!!!!!! polecam - szybko i smacznie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3844 dni temu
    Na zdjęciu widać , że cukinia jest nieobrana :-) bo obrana wcale być nie musi ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3846 dni temu
    Placuszki smakują świetnie bez dodatków, ale jeśli chcesz podać je z sosem, polecamy lekki dip jogurtowy z ziołami lub sos pomidorowy.

    odpowiedz

  • gość gość
    3847 dni temu
    z czym podawać te placuszki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3865 dni temu
    Zdecydowanie zgadzam sie ze snakuja jak placki ziemniaczane z ta roznica ze o wieke katwiej trzec cukinie niz ziemniaki. Smak dosc pospolity ale wszystkim smakowalo :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3894 dni temu
    Ciekawa alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Danie łatwe i szybkie. Placuszki bardzo ładnie wyglądają dzięki zielonemu kolorowi cukinii i podsmażonemu boczkowi. Smak fajny ale dość zwyczajny. Ktoś napisał że smakuje jak jajecznica na boczku i rozmumiem jego skojarzenie chociaż według mnie tylko tak na 10% :) Napewno jeszcze kiedyś zrobię

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3894 dni temu
    Gorzkie i obrzydliwe:/

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3912 dni temu
    Podobne do placków ziemniaczanych, tylko z cukini, boczek dodałam z lidla wędzony parzony, wyszło pysznie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3914 dni temu
    Smakuje jak jajecznica na boczku

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    3919 dni temu
    Pomysł bardzo fajny na letnie placuszki ,Lidl ma duzo fajnych pomysłów na proste dania.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Placuszki z cukinii – smaczny i zdrowy przepis

Placuszki z cukinii   to niezawodny, dobry na chyba każdą okazję przysmak! Fantastycznie smakują w różnych odsłonach oraz można przygotować je w zaskakująco krótkim czasie. Do przyrządzenia wersji z boczkiem potrzebujesz tylko 40 minut! Zresztą określamy je mianem łatwych, dlatego każdy sobie z nimi poradzi. Dlaczego jeszcze warto wypróbować przepis na placuszki z cukinii? To proste danie, które zachwyci Cię delikatnością urozmaiconą smakiem aromatycznego boczku. To wspaniała uczta dla podniebienia. Każdy kęs to harmonia świeżości warzyw i intensywności boczku. Co najlepsze, to niezwykłe połączenie stworzysz z łatwo dostępnych składników. Przy czym po przepis na placki z cukinii najlepiej sięgnąć latem, a właściwie w sierpniu, ponieważ właśnie wtedy zaczyna się sezon na to przepyszne warzywo. Wówczas kosztuje ona najmniej! Choć prawdziwi miłośnicy placuszków cukiniowych mogą raczyć się nimi przez cały rok. Nawet w zimowych miesiącach na Ryneczku Lidla znajdziesz przepyszne cukinie. Zatem, nie przedłużając, sprawdź, o czym pamiętać, korzystając z przepisu na placki z cukinii!     

Jak zrobić placki z cukinii?

Staraliśmy się, jak najdokładniej wyjaśnić, jak zrobić placuszki z cukinii, które będą smakowite i doskonale chrupiące. Aby jednak jeszcze bardziej ułatwić Ci to zadanie oraz rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące przepisu, mamy dla Ciebie kilka porad.

  • W przepisie na placki z cukinii znajdziesz jajko oraz mąkę pszenną, które pełnią funkcję spoiwa oraz nadają plackom puszystość. Dzięki tym składnikom zachowują pożądaną formę podczas smażenia. Gdyby mimo tego placki rozpadały się przy próbie ich przewracania na drugą stronę, to znak, że należy nieco zmodyfikować ciasto. Masz na to kilka sposobów. Pierwszy z nich to dodatek jeszcze jednego jajka, które działa niczym klej. Kolejna opcja to zwiększenie ilości mąki, która zwiększa gęstość masy i pomaga w utrzymaniu formy placków. Trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z mąką, ponieważ może ona uczynić placki twardymi oraz nieco zaburzyć ich smak. Kolejna kwestia, na którą należy zwrócić uwagę to dokładne odciśnięcie cukinii po jej starciu, aby pozbyć się z niej nadmiaru wody. Dobry pomysł to również dodanie bułki tartej lub płatków owsianych do masy, ponieważ to składniki, które świetnie absorbują wilgoć, tym samym nadając plackom zwartą strukturę.
  • Kolejny sposób na to, jak zrobić placki z cukinii, które nie rozpadną się na patelni, to wzbogacenie ciasta o ziemniaki. W przypadku naszego przepisu wystarczy tylko jeden! Uwzględnij, że w nieznacznym stopniu zmieni on smak placków, ale za sprawą skrobi zadziała jak skuteczne spoiwo. Spore znaczenie ma również dokładne wymieszanie składników, które sprzyja uzyskaniu jednolitej masy. Dzięki temu każdy kęs będzie zachwycał równomiernie zbalansowanymi smakami.
  • Ważna wskazówka dotycząca tego, jak się robi placki z cukinii, dotyczy ich smażenia. Unikaj najwyższej temperatury, która sprawi, że placki spieką się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Średni ogień w zupełności wystarczy – dzięki niemu przysmażą się one równomiernie z każdej strony oraz w środku.
  • Do przyrządzenia chrupiących placków z cukinii potrzebujesz oleju rzepakowego. To nasza sprawdzona propozycja, która umożliwia smażenie placków szybko i ekonomiczne. Nie masz go pod ręką? Dobry wybór to także inny tłuszcz roślinny, jak choćby olej słonecznikowy czy kukurydziany. Każdy z nich dobrze nadaje się do smażenia ze względu na neutralny smak i łatwą dostępność. Z kolei masło to klasyczna opcja, która nadaje plackom bogaty, charakterystyczny smak. Jednak nie radzimy Ci korzystać ze zwykłego masła – znacznie lepiej sprawdza się masło klarowane, które nie przypala się tak łatwo. Popularny wybór to olej kokosowy, który ma wysoką temperaturę dymienia, dlatego smażenie na nim jest w pełni bezpieczne. Ostatnia opcja to oliwa z oliwek, ewentualnie z wytłoczyn oliwek. Weź jednak pod uwagę, że może ona nadać placuszkom charakterystyczny posmak.

Placki z cukinii – z czym podawać?

Przede wszystkim nasze wyśmienite placki z cukinii z dodatkiem wędzonego boczku świetnie smakują solo. Nie da się jednak ukryć, że mogą okazać się niewystarczające w roli pełnoprawnego obiadu. Na szczęście możesz łatwo temu zaradzić poprzez dobór odpowiednich dodatków do obiadu. Poznaj nasze propozycje:

  1. Nasza pierwsza, bardzo klasyczna propozycja to oczywiście ziemniaki. Mogą być to klasyczne ziemniaki z wody, delikatne purée z masłem, ziemniaki pieczone w mundurkach, a nawet takie upieczone w piekarniku z dodatkiem suszonych ziół.
  2. Chrupiące placki z cukinii dobrze komponują się z różnymi kaszami. Lekka kasza kuskus lub jaglana, gruby pęczak lub wyrazista kasza gryczana w duecie z placuszkami stworzą sycący, a przy tym smakowity zestaw.
  3. Placki z cukinii dobrze wypadają w towarzystwie marynowanych warzyw, takich jak papryka, ogórek czy cebula.
  4. Nasze placuszki świetnie smakują z dodatkiem niemal każdej sałatki czy surówki. To znakomity pomysł na świeży, kolorowy posiłek.
  5. Strzał w dziesiątkę to świeże kiełki, takie jak lucerna, rzodkiewka czy brokuły. Dzięki nim obiad z plackami w roli głównej zyska przyjemną strukturę. Miłośnicy chrupiących, zielonych dodatków na pewno docenią taką propozycję.

Pomysł na najsmaczniejsze placki z cukinii? Oczywiście takie z dipem! Dobra wiadomość jest taka, że masz tu zaskakująco szeroki wybór rozmaitych sosów. Nasza pierwsza propozycja to klasyczny grecki sos tzatziki na bazie jogurtu, ogórka, czosnku, świeżej mięty i soli. Wypróbuj też kremowe guacamole. Przygotujesz je z awokado, pomidora, cebuli, czosnku, kolendry i soku z limonki. Uwzględnij jednak, że nie każdy lubi kolendrę! Co więcej, nawet najprostsze placki z cukinii zyskują charakter w zestawieniu z dowolnym sosem jogurtowym, choćby takim z drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.

Placki z cukinii kuszą smakiem, chrupiącą skórką oraz fantastycznym aromatem wędzonego boczku, który wypełni całą kuchnię! Spróbuj ich choć raz, a na pewno na tym się nie skończy. Zachęcamy Cię też do sprawdzenia pozostałych przepisów z Kuchni Lidla. Znajdziesz wśród nich kotleciki z łososia czy znakomite placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!