zobacz film Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • obieraczkę do warzyw
  • naczynie żaroodporne
  • rozgrzej piekarnik do temperatury 180-185°C

Krok 1: Marynujemy i pieczemy podudzia

Skórkę z cytryn obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, aby była bardzo cienka. Następnie sparzamy ją 30 sekund w gotującej się wodzie. Zmieniamy wrzątek, ponownie sparzamy skórkę przez 30 sekund i powtarzamy czynność trzeci raz (pozbywamy się w ten sposób goryczki). Studzimy, przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy sok z 2 cytryn, oliwę z oliwek, 3 łyżeczki miodu i miksujemy przez kilka minut (sos powinien mieć gęstą konsystencję). Do miski przekładamy większą część sosu (niewielką ilość zostawiamy na później). Dodajemy liście oberwane z gałązek rozmarynu, doprawiamy szczyptą soli. Podudzia obtaczamy w przygotowanej marynacie i chłodzimy w lodówce 1-1,5 godziny. Podudzia z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kilka listków rozmarynu i pieczemy 30-35 minut w temp. 180-185°C.

Krok 2: Przygotowujemy sos

Dymkę kroimy w kostkę. Miętę drobno siekamy. Pistacje siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.

Krok 3: Przygotowujemy sałatkę

Na talerz wykładamy rukolę, na wierzchu układamy pokrojone na większe kawałki buraki, pokruszony na mniejsze kawałki ser feta i polewamy sosem. Na górę nakładamy kilka listków rukoli i porwanych listków mięty.

Krok 4: Podajemy danie

Podudzia układamy na sałatce. Kurczaka skrapiamy pozostawioną wcześniej, cytrynową marynatą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    2856 dni temu
    Zrobiłem ten sos z użyciem pomarańczy. Dlaczego sos nie wyszedł tak gęsty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2853 dni temu
    Być może za krótko blendowałeś sos.
  • gość gość
    3035 dni temu
    Czy wszystkie potrawy obecnie muszą być układane na talerzu w "poramidki"???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3035 dni temu
    Wszystko zależy od Twojego pomysłu :)
  • Naparstek Naparstek
    3174 dni temu
    Pycha. Dressing do sałatki poprostu bomba. Wykonanie potrawy nie wymaga szczególnych umiejętności - dodatkowy plus:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3187 dni temu
    Drogi Gościu, nie korzystamy z cukru w tym przepisie. Dziękujemy za czujność i pozdrawiamy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3188 dni temu
    A ten cukier w sałatce to gdzie i do czego? Na liście składników jest a w opisie nie ma.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!